Jídlo a pití

Něco o kávě

Něco o kávě

Ať už kávu pijete doma, na ulici, v práci či v kavárně s kamarády, většinou máte možnost zvolit si takovou úpravu, která vám přijde nejchutnější. V dnešní době se dá káva připravit hned několika způsoby, které správný “kafař” určitě dobře zná. Někdo má rád staré dobré rozpustné kafíčko, někdo si potrpí na to z čerstvě namletých zrnek a někdo nedá dopustit na v posledních letech velmi populární kávu v kapsli.

INSTANTNÍ KÁVA

Rychle a levně. To jsou slova, kterými se dá popsat káva, kterou najdeme v každé druhé domácnosti, a která se právě díky těmto dvěma vlastnostem stále těší velké oblibě. Původ instantní kávy najdeme v minulém století, kdy začala být vyráběna během světových válek především pro vojáky na frontách jako rychlá náhražka klasické zrnkové kávy.

I když se i mezi instantní kávou dá v dnešní době najít nějaká ta kvalitnější, která chuťově připomíná například kávu z mletých zrn, stále platí, že tzv. rozpustné kafe obsahuje díky předchozí výrobě mnohem méně kofeinu a ani vůně se s pořádným espressem nedá srovnat. Z tohoto důvodu také většina odborníků instatní kávou opovrhuje a považuje ji za podřadnou.

KÁVA Z ČERSTVĚ NAMLETÝCH KÁVOVÝCH ZRNEK

Takto připravená káva patří mezi ty nejoblíbenější a nejkvalitnější s velmi intenzivní chutí, ale nese s sebou také mnohé nevýhody. Jednou z nich je například nepříliš velká trvanlivost. Koupená pražená zrnka vydrží v chladu zhruba měsíc, pokud je však nameleme, jejich doba trvanlivosti se změní jen na pouhý týden. Existují různé vakuované obaly, ve kterých káva vydrží o něco déle, ale jen do té doby, než tohle speciální balení otevřeme. Je proto vhodné zaměřit se při nákupu pouze na ověřené prodejce kávy, kteří mají s procesem dlouhodobé zkušenosti.

Zajímavým faktem je, že kávová zrna před pražením, tedy ještě před tím, než se dostanou do prodeje, vůbec nemají typicky hnědou barvu, jak ji známe, ale jsou spíše zelená či šedomodrá. Hnědá jsou až právě po zpracování, tedy po pražení, které má svůj původ v Turecku a Íránu.

KÁVA Z KAPSLÍ

V posledních letech se kávové kapsle těší velké oblíbenosti. Je tomu tak hned z několika důvodů. Prvním z nich je určitě nenáročnost samotné přípravy. Kvalitní kapsle totiž obsahují přesně tolik kávy, kolik potřebujeme, abychom si mohli uvařit chutné a voňavé espresso. Navíc taková kapsle nadělá mnohem menší nepořádek, protože ji stačí pouze vložit do speciálního kávovaru a vše je hotovo. Nemusíme tak uklízet rozsypané kafe všude kolem, což nám ušetří spoustu času. Další výhodou je například i to, že kávovar na kapsle nemusíme čistit tak často, jako přístroj na mletou kávu, protože v něm prakticky nezůstává téměř žádná nečistota. Čím se ale liší od ostatních a co kávové kapsle řadí na pomyslnou první příčku, je určitě cena. I v tomto případě se prostě za komfort platí. Kapslové kávovary však samozřejmě nejsou jediným přístrojem. Pro domácí vaření kávy volit můžete i z alternativ pákových nebo automatických, jejichž srovnání najdete například zde.