Jak správně vyvařit roušku?

Pokud by bylo vyhlašováno podstatné jméno, které je v posledním roce skloňováno nejčastěji, rouška by patřila mezi žhavé kandidáty na výhru. V médiích je možné sledovat neustále půtky jejích příznivců i zarputilých odpůrců. V každém případě to vypadá, že se roušek jen tak úplně nezbavíme, případně se budou periodicky vracet. Pokud má rouška plnit svůj účel, je třeba postarat se o to, aby byla dostatečně sterilní.

Roušky lze vyvařit odděleně v pračce

Je pochopitelné, že kvůli jedné nebo dvěma rouškám nikdo pračku zapínat nebude. Když se jich však sejde víc, mohou se dát vyvařit do pračky spolu s běžným prostředkem. Dezinfekční účinky se zintenzivní přidáním komerčních bělicích prostředků bez chloru, jež obsahují perkarbonáty nebo perboráty. Nedoporučuje se vyvářet roušky s běžným prádlem. Ideální je zadat program s vyvářkou o délce alespoň 30 minut, kdy minimální doporučovaná teplota je 60 ºC. Pokud chce mít člověk jistotu, že zničí skutečně všechny choroboplodné zárodky, měl by vyvářet roušky na 90 ºC.

Svůj účel splní i sterilizace roušky v obyčejném hrnci

Roušky se mohou vyvařit i v hrnci na sporáku. Ideální je vyčlenit si hrnec, která bude používán speciálně pro tyto účely. Doporučuje se namočit roušky s trochou pracího prášku (lze přidat sanytol, savo) do studené vody a přivést do varu. Pokud mají být spolehlivě sterilní, musí být ponořené do vody a voda by se měla vařit minimálně pět minut. Po vyvaření je třeba nechat roušky ve vodě vychladnout a vymáchat. Žehlení po vyvaření je zbytečné, ale samozřejmě se jím nic nezkazí.

Nanoroušky poskytují vyšší stupeň ochrany před nákazou

V porovnání s běžnými rouškami jsou o poznání efektivnější nanoroušky, které obsahují mechanickou membránu tvořenou z nanovláken. Díky tomu jsou schopné zadržet i nejmenší možné částice typu bakterií, virů a alergenů. Česká lékárnická komora doporučuje, že mohou být užity i 3krát-5krát. Klíčová je jejich správná sterilizace mezi použitími. Jednou z variant je ponechat je 24 hodin v horkovzdušné troubě o teplotě 70 stupňů nebo 20 minut v etanolu. Následně se vyndají a vysuší.

Manipulace s použitou rouškou by neměla být podceňována

Ještě před vyvařením je pochopitelně třeba být schopen roušku správně sundat, aby se maximálně předešlo riziku možné nákazy. Rouška by měla být sundávána odzadu, přičemž by na ní nemělo být saháno více, než je nezbytně nutné. Vložena do vody by měla být, když je držena za tkaničky. Vysterilizované roušky je třeba uchovávat na místech, která byla předtím důkladně vydezinfikována.

Bylo by samozřejmě bláhové věřit tomu, že rouška je v boji proti koronaviru stoprocentně účinná. Nelze však zpochybnit, že dokáže omezit šíření kapének s virem. Nosit roušku tak má rozhodně smysl, ale vždy jen za předpokladu, že je skutečně sterilní.