Jídlo

Vaječný koňak Pohlreich

Vaječný koňak Pohlreich

Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial se v loňském roce těšili značné pozornosti široké veřejnosti díky zpestření nabídky restaurace o oblíbený a tradiční vánoční nápoj – vaječný likér. Přestože v případě Café Imperial se jednalo o poněkud dražší záležitost (jeden hrníček o objemu 250 ml by vás vyšel na 275 korun), my vám ukážeme, jak si vaječný koňak kvality Zdeňka Pohlreicha připravit za zlomek ceny i u vás doma.

Co budete potřebovat

Na 1 litr vaječného likéru si nachystejte:

  • 250 ml kondenzovaného mléka
  • 140 g cukru (moučka či krystal)
  • 2 vanilkové lusky
  • mléko (dle potřeby)
  • 4 žloutky
  • 80 cl rumu
  • 40 cl brandy

Postup přípravy

Do menšího hrnce nalijte kondenzované mléko, cukr a obsah obou vanilkových lusků bez semínek. Do hrnce pak nalijte mléko tak, abyste dosáhli požadované konzistence směsi. Poté mléčnou směs vařte až do rozpuštění cukru. Následně si připravte ruční šlehač a za stálého šlehání přidejte žloutky. Dbejte přitom na to, aby se vám směs nesrazila v důsledku prudkého zahřívání (lze případně šlehat na vodní lázni).

Po dostatečném provaření směsi nechejte nápoj vychladnout a za studena přidejte alkohol. Pořádně naposledy promíchejte a můžete rovnou podávat či uchovat v lednici na pozdější použití, kde koňak vydrží zpravidla několik dní až týden.

Alternativní postupy

Při postupu lze místo obyčejného mléka použít i smetanu, díky čemuž získá výsledný nápoj plnější a sametovější nádech. Pokud chcete připravit nápoj i ve variantě pro děti, stačí u posledního kroku vynechat alkohol. V případě, že pak chcete likér dochutit jiným druhem alkoholu, neváhejte použít alkoholický nápoj dle chuti. Vždy je však dobré dbát na to to nepřehnat s objemem, aby nebyl výsledný koňak příliš silný.

Vaječný koňak si pak nejlépe vychutnáte v období Vánoc či v zimních měsících, kdy vás jistě příjemně zahřeje.