Jídlo a pití

Uzený losos v těhotenství

Uzený losos v těhotenství

Těhotenství je samozřejmě pro nastávající maminky velmi radostným obdobím. Zároveň z něj však vyplývají některá omezení, které je nutné dodržovat. Patří mezi ně i změna skladby jídelníčku, protože některé potraviny mohou být v tomto období nebezpečné. V následujícím článku si zodpovíme, zda je uzený losos v těhotenství problémem či nikoliv.

Potenciální problémy

Losos je skvělým zdrojem živin a obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek. Stejně jako kdokoliv jiný z něj tedy mohou benefity získávat i těhotné ženy. Bohužel se však s konzumací syrového masa vážou i některá rizika. U uzeného lososa se jedná zejména o:

  • možnost nákazy bakteriemi
  • možnost nákazy parazity
  • nadměrné množství soli

Všechny tyto problémy mohou mít poměrně vážné dopady na zdraví těhotné ženy a je proto velmi důležité vybírat konzumované maso s velkou opatrností.

Mohlo by vás také zajímat: Přílohy k lososu

Záleží na teplotě uzení

Abyste zabránili možnostem problémů s parazity nebo bakteriemi, je nutné vybírat takové maso, které během uzení prošlo teplotou alespoň zhruba 75 stupňů Celsia. To by mělo zajistit odstranění všech potenciálních rizik. Pokud si nejste jistí, zda byl této teplotě uzený losos vystaven, měli byste se jeho konzumaci raději vyvarovat.

Zároveň hlídejte také obsah soli, který je ve vybraném produktu deklarován. V celkovém denním přijmu, byste neměli příliš překračovat doporučenou denní dávku. Ideální je pro tyto účely sledovat hodnoty u všech potravin, které v daném dni jíte.

Zdroj: Healhtline.com