Semínka se stávají mezi příznivci zdravé výživy oblíbenější a oblíbenější. A není se čemu divit. Každý den je můžete jednoduše přisypat do některého z pokrmů vašeho jídelníčku a podpořit tak vaše zdraví. Mnohé z nich se řadí mezi superpotraviny, které poskytují organismu velké množství živin a mají méně kalorií. Pojďte se s námi podívat podrobněji na některé druhy semínek a jejich využití v kuchyni.
Proč jíst semínka
Semínka jsou v posledních letech velmi oblíbená. Lidé si semínka přidávají do snídaní, svačinek nebo je večer zobou u televize místo brambůrek. Mají pozitivní dopad na zdraví z důvodu vysokého obsahu živin, vlákniny a antioxidantů. Mezi hlavní důvody, proč semínka zařadit do stravy patří:
- napomáhání správnému trávení a udržení zdravé hmotnosti,
- podporují imunitní systém a chrání tělo před infekcemi,
- pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi díky své schopnosti pomalu uvolňovat energii,
- podpora zdraví srdci tím, že snižují hladinu cholesterolu, krevního tlaku a zánětů,
- podpora trávení a regulace stolice,
- udržují pocit sytosti a snižují chuť k přejídání.
Oblíbené druhy semínek
Chia semínka
Chia semínka patří mezi superpotraviny a jsou vhodná i při Low Carb dietě. Chia jsou semínka rostliny Šalvěje hispánské, která pochází ze Střední Ameriky. V minulosti je využívali Aztékové, Inkové i Mayové. Chia velmi dobře hydratují a dodávají tělu energii. Semínka mají neutrální chuť a hodí se do jogurtů, smoothies, kaší i salátů. Chia semínka se používají také k zahušťování jídel, jelikož při kontaktu s tekutinou vytváří hustý gel. Při nákupu semínek si dejte pozor na množství hnědých semen v balení. To značí příliš brzkou sklizeň a semínka tedy nebudou kvalitní. (zdroj)
Konopná semínka
Konopná semínka jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, aminokyselin, vitamínů i minerálů. Rostlina konopí seté je známé především pro nelegální výrobu marihuany. Semínka však neobsahují psychoaktivní látku THC. Mají žlutohnědou až hnědou barvu s lesklým povrchem. Konopné semínko můžete využít pro výrobu rostlinného mléka, přidat do polévek, jogurtu, domácího chleba nebo letního salátu.
Dýňová semínka
Dýňová semínka můžete v obchodech koupit loupaná, neloupaná, přírodní, pražená, solená nebo i v cukru a skořici. S oblibou se totiž zobají jako zdravá pochoutka společně s ořechy a sušeným ovocem. Mimo to je můžete přidat do salátů, těsta či pomazánek. Své místo si najdou i v masových receptech. Vyrábí se z nich dýňové oleje a pasty. Dýňová semínka jsou bohatá na bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny i minerály.
Lněná semínka
Drobná semínka pochází ze lnu setého, rostliny známé také jako len olejný. Patří mezi superpotraviny a obsahuje vysoké množství omega 3 mastných kyselin. Lněná semínka mají jemnou oříškovou chuť. Nejčastěji se konzumují v podobě čaje nebo oleje. Můžete je přidat do snídaně od jogurtu po kaši. Jsou vhodná pro Low carb dietu i pro celiaky.
Příklady dalších druhů semínek:
- sezamová semínka,
- semínka ostropestřce,
- semínka z rukoly,
- ředkev,
- mák,
- slunečnicová.
Jak naklíčit semínka
Nutriční hodnotu semínek můžete zvýšit pomocí naklíčení. Nakličování je velmi jednoduché a zvládnou ho i začátečníci. Jak na to?
- Výběr vhodných semínek – ne všechna semínka jsou vhodná pro naklíčení. Oblíbená jsou fazole, čočka, mungo klíčky, slunečnice, řeřicha, ale naklíčit se dá i ječmen nebo zdravá quinoa.
- Propláchnutí – semínka je nutné jako každou luštěninu nejprve důkladně propláchnout, abyste odstranili nečistoty.
- Namáčení semínek – semínka se vloží do misky a zalijí vodou. Takto namočená semínka se nechají minimálně 6 hodin naklíčit, ideálně přes noc. Vodu je poté potřeba slít a semínka dobře propláchnout.
- Klíčení – semínka rovnoměrně rozložte do klíčící nádoby. Může to být jakákoliv nádoba, nebo lze využít speciální nakličovací misky, které jsou rozděleny na dvě části. Spodní část je určena pro zásobu vody, horní část je určena pro klíčení semínek.
- Proplachování – během klíčení se musí semínka pravidelně proplachovat i několikrát denně. V létě se doporučuje proplachovat častěji z důvodu rychlejší tvorby plísní a bakterií. Klíčky musí mít neustále vlhkost a vzduch.
Doba klíčení se může lišit dle typu semínka. Některé jsou naklíčené za 2 dny, jiné za 5 až 7 dní.
Jak jíst semínka
Semínka najdou uplatnění ve snídani, obědu i večeři. Salátům dodají křupavost a jedinečnou chuť. Do salátu jsou vhodná i semínka naklíčená. Můžete je přidat do cereálií, müsli nebo smoothies. Oblíbené jsou pro tyto účely drobnější semínka například chia, ale i větší semínka můžete namlet a smíchat se zbytkem ingrediencí. Semínka mají rozhodně své místo na pečivu. Pokud patříte mezi milovníky pečení, přidejte je do těsta na chleba nebo bagetu. Neztratí se ani u větších jídel například při pečení ryb či masa, nebo je přisypte k těstovinám. Různá semínka mají různou chuť a texturu, a proto každé jídlo díky nim bude chutnat odlišně.