Každá klimatická oblast je typická svým rostlinstvem a živočichy, které se buď určitým způsobem přizpůsobily místním podmínkám a mají po celém světě své příbuzné, nebo se jedná o endemity. Pásmo savany je typické svým relativně tropickým podnebím vyznačujícím se střídáním období sucha a období dešťů. Na tyto podmínky se adaptovala celá řada velmi specifických druhů rostlin včetně těch, které jsou pěstovány za účelem zemědělského zisku.
Podnebí savany a typické rostlinstvo
Savany se rozkládají v tropickém a subtropickém klimatu, velké oblasti nalezneme v Africe, Jižní Americe, Asii a Austrálii. Podnebí savan je teplé, což výrazně podporuje rozvoj flóry, střídání velmi vlhkého a velmi suchého období ovšem nutí rostlinstvo se přizpůsobovat náročným podmínkám, kdy je v celé oblasti výrazný nedostatek vody. Vegetační období rostlinstva savan tak trvá jen přibližně čtvrt roku (během období dešťů), v mnohem delším období sucha přechází flóra kompletně do vegetativního stavu a usychá. Typickými rostlinami na savaně jsou:
- vysoké trávy a sukulenty
- převážně listnaté stromy
Podíl travnatých a křovinatých až stromovitých rostlin určuje typ savany – od pseudostepí s nízkým travnatým porostem, přes křovinatou savanu a savanu s vysokým travnatým porostem a solitérními stromy (parková savana) až po savanové lesy.
Přirozené rostlinstvo savany
Mezi přirozenou flóru savany se řadí především vysoké trávy, které jsou ideálním úkrytem místních šelem. V savanách, kde převažují travnaté porosty se nachází především různé varianty tzv. sloní trávy, dále pak opuncie, myrhovník, bavlník nebo kaučukovník. Mezi typické stromy pak patří akácie či baobab.
Druh | Rostliny |
---|---|
Rostliny | sloní tráva opuncie myrhovník |
Stromy | akácie baobab |
Zemědělské rostliny | bavlník kaučukovník maniok podzemnice olejná kukuřice |
Zemědělství v savanách
Savana je příhodným prostředím pro pěstování celé řady specifických druhů, kterým se zde daří vhodným ošetřováním. Jedná se především o přirozenou flóru, jako je kaučukovník, či bavlník, a dále pak obiloviny, jako je proso či čirok, nebo jiné plodiny (maniok, podzemnice olejná), ale také rozšířené teplomilné plodiny, jako je kukuřice.