Odpověď na to, zda je bezpečné pít prošlé pivo je poměrně snadná. Ve většině případu zní totiž jednoznačně ano. Bohužel však může být expirace zlatavého moku spojena také s výrazným zhoršením jeho chuti. Jaké jsou specifikace prošlého piva a na co byste si měli dát pozor si rozebereme v následujícím článku.
Svoji roli hraje pasterizace
Většina piv, které můžete běžně sehnat prochází během výroby buď pasterizací nebo filtrací. Z toho důvodu u nich dochází k odstranění bakterií, které způsobují vysokou odolnost proti případnému zkažení. Pokud tedy vybíráte z běžných piv, pravděpodobně bude jejich konzumace i po expiraci bezpečná.
Mohlo by vás také zajímat: Nejméně kalorický alkohol
Chuť může být expirací ovlivněna
Na druhou stranu však bohužel neplatí, že i přes svoji bezpečnost zůstane prošlé pivo také chutné. Vlivem oxidace totiž může po projití dojít v pivu k procesům, které zásadně pokazí jeho chuť. Podle některých je prošlé pivo typické svou „zatuchlou“ chutí a jeví se jako téměř nepoživatelné. Pokud byste se tedy rozhodli otevřít pivo, které je zkažené, měli byste podobný problém odhalit poměrně snadno.
Expirace nemusí být totožná s určeným datem
V závěru je ještě nutné konstatovat, že expirační datum uvedené výrobcem, nemusí být totožné se skutečnou trvanlivostí piva. Některé lahve mohou být bez problémů poživatelné i po expirační době. Nejlepším posouzením je tedy vždy opatrné ochutnání malého množství.
Zdroj: americastestkitchen.com