Jídlo a pití

Prošlé pivo

Prošlé pivo

Odpověď na to, zda je bezpečné pít prošlé pivo je poměrně snadná. Ve většině případu zní totiž jednoznačně ano. Bohužel však může být expirace zlatavého moku spojena také s výrazným zhoršením jeho chuti. Jaké jsou specifikace prošlého piva a na co byste si měli dát pozor si rozebereme v následujícím článku.

Svoji roli hraje pasterizace

Většina piv, které můžete běžně sehnat prochází během výroby buď pasterizací nebo filtrací. Z toho důvodu u nich dochází k odstranění bakterií, které způsobují vysokou odolnost proti případnému zkažení. Pokud tedy vybíráte z běžných piv, pravděpodobně bude jejich konzumace i po expiraci bezpečná.

Mohlo by vás také zajímat: Nejméně kalorický alkohol

Chuť může být expirací ovlivněna

Na druhou stranu však bohužel neplatí, že i přes svoji bezpečnost zůstane prošlé pivo také chutné. Vlivem oxidace totiž může po projití dojít v pivu k procesům, které zásadně pokazí jeho chuť. Podle některých je prošlé pivo typické svou „zatuchlou“ chutí a jeví se jako téměř nepoživatelné. Pokud byste se tedy rozhodli otevřít pivo, které je zkažené, měli byste podobný problém odhalit poměrně snadno.

Expirace nemusí být totožná s určeným datem

V závěru je ještě nutné konstatovat, že expirační datum uvedené výrobcem, nemusí být totožné se skutečnou trvanlivostí piva. Některé lahve mohou být bez problémů poživatelné i po expirační době. Nejlepším posouzením je tedy vždy opatrné ochutnání malého množství.

Zdroj: americastestkitchen.com