Jídlo

Přerušovaný půst příklad jídelníčku

Přerušovaný půst příklad jídelníčku

Přerušovaný půst představuje jeden z aktuálně velmi často skloňovaných termínů. Jde o alternativní stravovací směr. Jak to funguje, jaké má podle svých zastánců přerušovaný půst výhody a co všechno se ve vašem jídelníčku během něj může objevit?

Jak vypadá přerušovaný půst a co jíst

Přerušovaný půst střídá fáze, kdy konzumujeme jídlo s obdobími, kdy držíme půst. Klíčem k přerušovanému půstu je vhodně dimenzovaná doba, kdy jíme a kdy nikoli.

Na rozdíl od jiných alternativních stravovacích směrů, jako je třeba veganství, tedy v tomto případě nemáme striktně předepsáno, co bychom měli jíst.

Typický vzorec přerušovaného půstu vypadá následovně:

  • 16/8 (16 hodin půstu a 8 hodin trvající prostor vymezený pro jídlo) – doporučováno primárně pro muže
  • 14/10 (14 hodin půstu a 10 trvající prostor vymezený pro jídlo) – doporučováno primárně pro ženy

Protože přerušovaný půst nemá striktně daný jídelníček a jíst můžete prakticky cokoli, platí zde obecné zásady zdravého životního stylu, to znamená dostatek ovoce a zeleniny, konzumace prospěšných tuků a omezení průmyslově zpracovaných potravin obsahující povětšinou nadměrné množství cukru a soli.

Proč se vyplatí držet půst

Běžně se k půstu lidé uchylovali hlavně z náboženských nebo duchovních důvodů. V současné době k tomu však jeho zastánce pudí především přesvědčení, že přerušovaný půst má pro tělo jisté zdravotní přínosy.

Mluví se především o snížení hladiny cukru a inzulinu v krvi. Dále vede dle některých zdrojů přerušovaný půst i ke zvýšení produkce růstového hormonu. Odborníci se stále zabývají tím, zda může být přerušovaný půst vhodnou prevencí onemocnění, jako je například rakovina nebo Alzheimerova choroba.

Ti, kteří přerušovaný půst aktivně praktikuji, na něj přísahají jakožto na metodu, která jim pomáhá efektivně zhubnout. Zde ale samozřejmě musíme dbát obecně na zásadu kalorického deficitu a zařadit do jídelníčku potraviny pro hubnutí vhodné.

Potravinová pyramida

Nejjednodušším stravovacím schématem, jímž se při koncipování jídelníčku reflektujícího zásady zdravého stravování můžeme řídit, je tzv. potravinová pyramida.

Potravinová pyramida dle ministerstva zdravotnictví:

sůl, tuky, cukry0 až 2 porce
mléko, mléčné výrobky2 až 3 porce
ryby, maso, drůbež, luštěniny1 až 2 porce
zelenina3 až 5 porcí
ovoce2 až 4 porce
obilniny, rýže, těstoviny, pečivo3 až 6 porcí