Jídlo a pití

Patizon recepty: 4 nejlepší pro rok 2024

Patizon recepty: 4 nejlepší pro rok 2024

Patizony jsou oblíbenou zeleninou, která nabízí široké možnosti v kuchyni, díky své jemné chuti a všestrannosti. Tento článek vám představí několik receptů, jak patizony připravit, aby z nich vzešla chutná a atraktivní jídla.

1. Pečený patizon s bylinkami

K přípravě této lahůdky potřebujete středně velký patizon, olivový olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Nejprve patizon omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte semínka. Nakrájejte jej na plátky nebo kousky dle vaší preference. Rozložte patizon na plech vyložený pečicím papírem.

V malé misce smíchejte olivový olej s rozdrceným česnekem, nasekaným rozmarýnem a tymiánem. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na kousky patizonu. Osolte a opepřete dle chuti.

Pečte v předehřáté troubě na 200°C přibližně 20-25 minut, dokud není patizon zlatavý a měkký.

2. Grilovaný patizon s parmazánem

Pro tento recept budete potřebovat středně velký patizon, strouhaný parmazán, olivový olej, česnek, petržel a sůl. Patizon nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. V misce smíchejte olivový olej s rozdrceným česnekem a nasekanou petrželí.

Plátky patizonu potřete připravenou olejovou směsí a posypte strouhaným parmazánem. Grilujte na středně silném ohni, dokud nejsou plátky měkké a sýr se nerozteče, což trvá asi 3-5 minut na každou stranu.

3. Plněný patizon s mletým masem a zeleninou

K tomuto receptu budete potřebovat velký patizon, 300 g mletého masa (hovězí nebo vepřové), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 papriku, 100 g čerstvých rajčat, 100 g sýra (mozzarella nebo gouda), sůl, pepř a bylinky dle chuti (bazalka, oregáno).

Patizon rozkrojte na poloviny a vydlabejte střed tak, aby vznikly „čluny“. Osolte a opepřete vnitřní strany. Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a česnek dozlatova, přidejte mleté maso a restujte, dokud není maso plně uvařené. Přidejte nakrájenou papriku a rajčata, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nasekané bylinky.

Naplňte patizonové čluny masovou směsí a posypte strouhaným sýrem. Pečte v troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není sýr zlatavý a patizon měkký.

4. Patizonové placky

Pro přípravu těchto placek potřebujete 1 velký patizon, 2 vejce, 100 g mouky, sůl, pepř, česnek a libovolné bylinky. Patizon nastrouhejte a nechte ho v sítku, aby z něj vytekla přebytečná voda. Poté smíchejte nastrouhaný patizon s vejci, moukou, drceným česnekem, solí, pepřem a bylinkami.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje a lžící pokládejte směs, tvarujte placky. Smažte z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty na každou stranu. Podávejte horké s jogurtovým dipem nebo jako přílohu k masu.

Zdroj: Thekitchn.com