Střevní chřipka je známá také pod pojmem gastroenteritida. Projevuje se nevolností, zvracením a křečemi v břiše. Toto onemocnění způsobují viry či bakterie, které napadají trávící systém a způsobují zde zánět žaludku a střev. Většinou se nejedná o nijak závažné onemocnění, které při správném léčebném postupu rychle odezní. Otázkou však zůstává, může se střevní chřipka vrátit? Odpověď zní ano. Člověk je opětovně nakažen díky kontaktu s infikovanou osobou, předmětem nebo konzumací kontaminovaného jídla či vody. Opětovná infekce může být způsobena z následujících důvodů:
- oslabená imunita
- špatná hygiena – rukou, jídla, předmětů
Oslabená imunita
Člověk s oslabeným imunitním systémem má větší riziko opět se nakazit. Oslabený imunitní systém může být způsoben chronickým onemocněním jako je diabetes, HIV, nádorovými onemocněními či dlouhodobým onemocněním ledvin. V takových případech je riziko nákazy větší a průběh léčby může být zkomplikován.
Špatná hygiena – rukou, jídla, předmětů
Nejčastějším důvodem pro vznik opakované infekce je kontakt s infikovanou osobou či předmětem a následovné nedodržení správné hygieny. Pokud si správně neumyjete ruce, můžete si zanést vir či bakterii do úst a takto se velmi lehce opět nakazit. Také je velmi důležité dbát nejen na hygienu rukou, ale také na důkladné očištění potravin a nástrojů se kterými při vaření pracujete. Ovoce a zelenina jsou velmi častými nosiči bakterií, které mohou střevní chřipku způsobit, proto je před konzumací důkladně omyjte. Nezapomeňte na to, že nakazit se dá taktéž z kontaminované vody. Během cestování do zahraničí se vyhněte konzumaci neznámých potravin a pití nebalené vody. Pro vaši ochranu použijte láhev s filtrem nebo si kupte balenou vodu. Plochy a předměty umyjte alkoholovým čističem proti virům a bakteriím.
Zdroj: Scdhec.gov