Dna je poměrně závažným dietetickým onemocněním, pro jehož úspěšnou léčbu je klíčová vhodná strava. Jakou roli při této dietě může hrát kysané zelí? Je vítaným doplňkem jídelníčku, nebo bychom se jeho konzumaci měli raději vyvarovat?
Dieta při dně
Vzhledem k tomu, že příčinou dny je hromadění kyseliny močové v těle, je při pozorování jejích příznaků nutné upravit jídelníček tak, abychom ve stravě nepřijímali puriny, což jsou látky, které se na kyselinu močovou trávením odbourávají. Vyvarovat bychom se tak měli obecně látkám bohatým na proteiny, mezi něž patří například:
Pořadí | Potraviny, kterým se vyhnout |
---|---|
1. | zvěřina |
2. | mořské plody |
3. | vybraná zelenina (špenát, květák, kapusta, červená řepa) |
4. | houby |
5. | alkohol (zejména pivo a víno) |
Lze při dně konzumovat kysané zelí?
Zatímco drtivá většina potravin je pro dietu při dně poměrně jasně definována, právě kysané zelí je velkým otazníkem, který rozděluje laickou i odbornou veřejnost.
Je dlouhodobě známo, že šťáva z kysaného zelí obsahuje celou řadu minerálních a životu prospěšných látek, které mohou pomáhat v léčbě nejrůznějších zažívacích obtížích. Často se tak jeho pozitivní vliv aplikuje také na léčbu dny. V některých případech však může kysané zelí záchvat dny naopak vyvolat. Jak tedy poznat, zda zelí do jídelníčku zařadit?
Vždy je hlavní kontrolovat složení daného výrobku. Různé druhy zelí obsahují různé zastoupení právě purinů a proteinů, ze kterých může vznikat nežádoucí kyselina močová. Běžné kysané zelí obsahuje na 100 g zhruba 8 g purinů. Ve srovnání s čerstvým zelím je to tak zhruba poloviční množství, takže pokud nebudete konzumovat nadměrné porce, nemělo by vám kysané zelí vyvolat další potíže.
Konzultujte léčbu dny s lékařem
Vždy je dobré diskutovat případný jídelníček s vaším lékařem. Ten vám může poskytnout mnohem relevantnější informace v závislosti na vašem stavu. U dny navíc platí, že dieta je pouze část celkové rekonvalescence, a jde ruku v ruce s aktivním pohybem a zdravým životním stylem. Pouze komplexní změna životosprávy tak povede k tomu, že se vám boj s pakostnicí podaří vyhrát.
Dna – o co jde?
Dna neboli pakostnice se řadí mezi zánětlivé onemocnění kloubů, které je vyvoláno nadměrnou hladinou kyseliny močové v krvi. Zdrojem kyseliny močové je pak v první řadě nezdravý životní styl, nevhodná dieta a nedostatek pohybu.
Zatímco ve středověku byla pakostnice výsadou převážně králů a panovníků, dnes postihuje zejména muže nad 40 let (v současnosti trpí v této věkové kategorii dnou asi 10 % populace), ve výjimečných případech se však může vyskytnout také u žen či mladší generace.