Jídlo a pití

Krevety v těhotenství

Krevety v těhotenství

Patří krevety mezi oblíbená jídla z vašeho jídelníčku a nevíte, zda si je můžete dopřát i během těhotenství? Odpověď je jednoduchá, krevety v těhotenství vynechávat nemusíte. I přesto má jejich konzumace různá specifika, které si rozebereme v následujícím článku.

Benefity krevet

Náš článek nemůžeme začít jinak, než výčtem benefitů krevet. Jako i jiné mořské plody, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny nebo nebo vitamín B2 či vitamín D. Navíc je v nich přítomen i hořčík, draslík či železo, díky čemuž je možné krevety považovat za nutričně velmi bohatou potravinu.

Všeho s mírou

I přesto však platí, že krevety by měly být do jídelníčku zařazovány jen s občasnou frekvencí. V těhotenství je důležité udržovat rozmanitost stravy a přijímat všechny důležité živiny, čehož docílíte právě pouze prostřednictvím pestrého jídelníčku, kde nebude jeden druh potraviny dlouhodobě dominovat. Krevety tedy konzumovat v těhotenství jistě můžete, ale vyhněte se jejich nadměrnému příjmu.

Mohlo by vás také zajímat: Jak dlouho se peče sekaná

Vyvrácené mýty

V minulosti se krevety nepovažovaly za vhodný pokrm v těhotenství zejména z důvodu, že jejich konzumace může navýšit riziko pravděpodobnosti vzniku alergie u dítěte. Tato tvrzení však nejsou potvrzena vědeckou evidencí a nejsou tedy relevantní, přestože se občas objevují i v souvislosti s některými dalšími druhy mořských plodů.

Ve skutečnosti jsou problematické mořské plody, které obsahují větší množství rtuti, mezi které patří například maso žraloka nebo mečouna.

Zdroj: healthline.com