Jídlo a pití

Jak uvařit zelí ze sklenice

Jak uvařit zelí ze sklenice

Kysané zelí si vozil na své výpravy i Kryštof Kolumbus, který jeho prostřednictvím chránil své námořníky před kurdějemi. Škopík kysaného zelí pak v dřívějších dobách nechyběl v žádné chalupě, neboť u lidí podporoval slabý imunitní systém. Ani v moderní době neztratilo zelí nic ze svého kouzla. Nemáme jej ale většinou ve škopku ve sklepě, nýbrž si jej kupujeme ve sklenicích. Jak takové zelí ze sklenice uvařit?

Vlastní příprava zelí ze sklenice

Před samotným vařením se ujistěte, že je zelí správně zakonzervováno. Při otevření sklenice zelí musí víčko tvořící jeho uzávěr vždy nahlas klapnout. Po otevření sklenice pak zbavte zelí asi poloviny nálevu, který se ve sklenici nachází. Zelí, které máte ve sklenici, nikdy neproplachujte.

PořadíNávod na přípavu zelí
1.Zelí dejte do hrnce a začněte ho společně s trochou drceného kmínu dusit do měkka. Dušení v hrnci pod poklicí trvá přibližně asi dvacet minut. Mezitím si na rozehřáté pánvi připravte na jemno pokrájenou cibuli, kterou následně lehce orestujte na sádle. Použít můžete i olivový olej.
2.Až bude cibulka dozlatova opražená, přisypte na zásmažku trochu hladké mouky pro zahuštění. Postačí vám na to jen jedna lžíce hladké mouky. Poté zápražku smíchejte spolu s měkkým zelím dohromady a nechte vše ještě krátce povařit.
3.Na závěr nezapomeňte zelí ještě dochutit dvěma lžícemi cukru a malou špetkou soli. Pokud se vám bude zdát zelí málo kyselé, můžete jeho chuť ještě doladit malým množstvím octa. Výsledek své práce v podobě správně uvařeného zelí ze sklenice pak můžete použít jako přílohu celé řady pokrmů, ze kterých bude jistě nadšená celá rodina.

Zelí jako dokonalá příloha

Zelí se coby příloha hodí téměř k jakkoliv upravenému masu a lze jej použít i v řadě dalších pokrmů. Můžeme ho využít nejen jako gurmánskou přílohu k pečenému kuřeti nebo vepřovému masu, ale hodit se může i jako náplň do bramborových knedlíků. Ať tak či onak, je třeba jej dobře připravit.

Tipy recepty se zelím:

  • Bramborák se zelím
  • „Knedlo, vepřo, zelo“
  • Halušky se zelím
  • Plněné knedlíky se zelím
  • Jihočeská lepenice
  • a mnoho dalších…