Spařování rajčat patří k základním kulinářským dovednostem. Jak na to a proč se vyplatí ho umět?

Proč spařit nejen rajčata

Podmínku použít rajče bez slupky najdete v mnoha receptech. Oloupaná rajčata vyžaduje například recept na kečup, neobejdete se bez nich také při přípravě rajčatové omáčky, ale ani tradičního italského suga.

Důvodem je hlavně to, že pokud vyžaduje postup rajče rozvařit, u měkké dužiny se vám to podaří velice jednoduše, ale slupky by vám v omáčce či jiném pokrmu nakonec zůstaly. To nepůsobí jednak příliš vzhledně, ale kazí to i zážitek chuťový.

Byť se technika spařování používá nejčastěji právě u rajčat, stejným způsobem zvládnete zbavit slupky taktéž ovoce s peckami.

Co budete potřebovat:

Nejprve si připravte potřebné pomůcky:

  • hrnec
  • nožík
  • pěnovačku (sběračka na sbírání pěny), děrovanou lžíci nebo obyčejnou vidličku na vytažení rajčat
  • misku s ledem nebo studenou vodou

Jak spařit rajčata

Rajčata si nejprve připravíme. Nejprve je omyjeme a poté vykrojíme zelený zbytek po stopce. Ve spodní části je nařízněte do kříže.

Nalijte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Rajčata do vroucí vody ponořte, a to tak, aby byla ponořena zcela. Počkejte přibližně 1 minutu, ne déle. Delší doba spařování není vhodná, protože by se vám zbytečně rozvařila.

Následně je vytáhněte a ponořte do misky s ledem nebo ledovou vodou. Tento krok v některých postupech chybí a rajčata vám určitě půjdou snadno oloupat i tehdy, pokud ho vynecháte, nicméně vyplatí se mu věnovat ještě pozornost. Díky ledové vodě se proces vaření okamžitě zastaví a rajčata nebudou měkčí, než potřebujete.

Slupka by se měla díky spaření zcela přirozeně uvolnit, což bude patrné už na pohled po vyndání plodů z vody. Půjde tak nožíkem jednoduše stáhnout, případně ji snadno uvolníte i prsty. Následně je můžeme dále zpracovat.

Další články