Aloe vera má léčivé i pozitivní účinky na naše tělo a mysl. Bohužel ne všechny druhy jsou jedlé a vhodné k použití. V tomto článku se podíváme, jak poznat jedlou aloe vera, i když nejste odborník na rostliny.
- Listy
- Barva
- Tekutina
- Druhy aloe vera
Listy
Jedlá aloe vera se pozná převážně díky dlouhým a masitým listům. Z listů může často vytékat tekutina o které si povíme více ke konci článku. Povrch listů by měl být skvrnitý a někdy i trnitý. Trny jsou malé, ale ostré, takže při loupání listů je potřeba si dávat pozor.
Barva
Samozřejmě každý víme, že aloe vera má zelenou nebo limetkovou barvu. Jsou ale i druhy, které mají například červenou, oranžovou nebo žlutou barvu a jsou taky jedlé!
Tyto barvy se vyskytují spíše v jižní nebo severní Americe, ale občas na ně můžeme narazit i u nás.
Tekutina
Jedlá aloe vera se pozná hlavně díky tekuté, nazelenalé a bez hrudkovité vodě. V tekutině naleznete také výtažky.
Tekutina se může velice lehce přeměnit na gel, který se používá ve zdravotnictví nebo pro osobní potřebu.
Mohlo by Vás také zajímat: 3 důvody proč je důležité jíst ryby
Druhy aloe vera
Mezi jedlými druhy vyčnívá aloe vera pravá, která je nejprodávanějším a nejznámějším druhem. Další druhy jsou například: aloe vera kapverdská, variegata či arborescens.
Aloe vera se dělí na trnité a netrnité druhy. Výše vyjmenované druhy spadají do kategorie trnitých. Z netrnitých můžeme jako jedlou považovat aloe veru strnitou.
Zdroj: growyouryard.com