Tatarský biftek neboli tatarák patří k oblíbeným pochutinám. Jak ho připravit a jak se správně ochucuje?
Čím ochutit tatarák
Ke klasickým surovinám vhodným pro ochuzení tataráku jednoznačně patří:
- sůl
- pepř
- šalotka
- paprika
- worcestrová omáčka
- kečup
- hořčice
Spektrum chutí, které můžete správnému tataráku dodat, je ovšem mnohem rozmanitější. Různé zdroje tak radí například pažitku či petržel, z méně známých a obvyklých přísad kapary, nebo dokonce okurky. Hodí se rovněž kmín. Fanšmekři si rovněž mohou dopřát poctivou dávku chilli. Mezi přísadami se často objevuje i sojovka, tabasco.
Co je „správně“ je přitom ryze individuální. Zásadou při přípravě tataráku je jednoznačně to s množstvím koření nepřehnat. Poměrně „zákeřná“ umí v tomto směru být zejména sůl a pepř. Nezapomeneme, že účelem není, aby dochucující přísady příliš vystupovaly.
Dominantní má být stále chuť masa. Proto se například v Rakousku či v Německu tatarák připravuje jinak, běžně se podává pouze se špetkou soli, pepře či olivového oleje.
Základem tataráku je čerstvé maso
Oblíbený tatarák si můžete velmi snadno připravit i doma. Nemusíte se obávat toho, že jej nezvládnete správně dochutit a vznikne vám tak jen těžko poživatelná hmota. Recept je snadný i pro laika. A když se budete řídit následujícími radami, bude výsledek dokonalý.
Základem je především kvalitní hovězí maso. To by mělo být čerstvé a dostatečně vyzrálé. Pro přípravu se hodí zadní hovězí nebo roštěnec. Ideálně si dejte tu práci a maso před přípravou nemelte, ale naškrábejte.
Tento tradiční způsob přípravy měl v dobách minulých svůj veskrze praktický smysl: Zlikvidovat se tím měla vajíčka tasemnic. Následná konzumace masa tak už byla pro strávníky prosta jakéhokoli rizika. To je však dnes již poměrně nízké, chovy podléhají důsledné veterinární kontrole.
Součástí tataráku jsou i syrová vejce. Některé recepty upozorňují, že pokud máte se žloutky problém, můžete je vynechat, nicméně tradiční postupy s nimi jednoznačně počítají. Žloutek lze nahradit majonézou. Žloutek lze do masa zapracovat rovnou, případně ho použít až k servírování.