Papinův hrnec neboli hovorově papiňák představuje užitečnou pomůcku v kuchyni. Jak se v něm vaří, jak dlouhou přípravu jednotlivé suroviny vyžadují a jak je to s hovězím masem?

Jak vařit v Papinově hrnci

Papinův hrnec funguje na principu vaření za vyššího tlaku. Proto se někdy také nazývá hrnec tlakový. Konkrétně využívá tlak 280–300 kPa.

Pokrm se proto v hrnci uvaří mnohem rychleji než za běžných podmínek. Zároveň je takové vaření daleko úspornější i šetrnější. Vařením šetříte energie (plyn, elektřina), proto významně spoříte peníze a chováte se ohleduplně vůči přírodě. Navíc nemusíte plýtvat mnoho kusů nádobí.

Podstatnou předností Papinova hrnce je i to, že je výsledný pokrm zdravější. Takto připravené jídlo si zachová veškeré nutriční hodnoty i původní chuť a vůni. Navíc nemusíte používat nadbytečný tuk. A rozhodně vám nehrozí, že se vám díky papiňáku oběd připálí.

V Papinově hrnci lze uvařit velmi široké spektrum potravin od luštěnin po maso. Uvedená doba je orientační, doporučeno je vždy ideální délku vaření prakticky vyzkoušet.

Potravina
Délka vaření
brambory (středně velké)6–9 min
rýže12–15 min
čočka (předem namočená)14–20 min
vepřové plátky15–20 min
hovězí plátky25–30 min

Jak na vaření hovězího

Hovězí maso bývá charakteristicky tužší než jiné druhy masa. Nicméně v papiňáku si s ním snadno poradíte. Měkké bude už za 20 až 30 minut. Zároveň si zachová šťavnatost.

Tento způsob přípravy využijete například pro vaření guláše. Hovězí lze ale upravit libovolně, například si v tlakovém hrnci můžete připravit klasickou roštěnou s rýží nebo plátky masa na houbách. Usnadnit si můžete i přípravu klasické svíčkové.

Na co si dát pozor

Kolem Papinova hrnce stále existují některé urputně přežívající mýty. Řada hospodyněk má například obavu z toho, že jim hrnec na plotně bouchne. Moderní tlakové hrnce jsou již vybaveny pojistkami a riziko výbuchu je při správném použití minimální.

Správné použití obnáší především dvě základní poučky:

  • Hrnec nepřeplňujte.
  • Udržujte tlakovou pojistku čistou.

Poněkud „zrádné“ je maximální množství hlavně u potravin, které vařením nabudou na objemu, například u hrachu. Jinak stačí dbát na maximální množství, které vám naznačila ryska, jež v hrnci najdete.

V čistotě udržujte pečlivě hlavně těsnění a ventily. A pozor na koření. Pokud použijete například bazalku či jiné koření typické drobnými kousky, vložte je například do sáčku. Také tyto částečky mohou ventil ucpat.

Další články