Papinův hrnec neboli hovorově papiňák představuje užitečnou pomůcku v kuchyni. Jak se v něm vaří, jak dlouhou přípravu jednotlivé suroviny vyžadují a jak je to s hovězím masem?
Jak vařit v Papinově hrnci
Papinův hrnec funguje na principu vaření za vyššího tlaku. Proto se někdy také nazývá hrnec tlakový. Konkrétně využívá tlak 280–300 kPa.
Pokrm se proto v hrnci uvaří mnohem rychleji než za běžných podmínek. Zároveň je takové vaření daleko úspornější i šetrnější. Vařením šetříte energie (plyn, elektřina), proto významně spoříte peníze a chováte se ohleduplně vůči přírodě. Navíc nemusíte plýtvat mnoho kusů nádobí.
Podstatnou předností Papinova hrnce je i to, že je výsledný pokrm zdravější. Takto připravené jídlo si zachová veškeré nutriční hodnoty i původní chuť a vůni. Navíc nemusíte používat nadbytečný tuk. A rozhodně vám nehrozí, že se vám díky papiňáku oběd připálí.
V Papinově hrnci lze uvařit velmi široké spektrum potravin od luštěnin po maso. Uvedená doba je orientační, doporučeno je vždy ideální délku vaření prakticky vyzkoušet.
Potravina | Délka vaření |
---|---|
brambory (středně velké) | 6–9 min |
rýže | 12–15 min |
čočka (předem namočená) | 14–20 min |
vepřové plátky | 15–20 min |
hovězí plátky | 25–30 min |
Jak na vaření hovězího
Hovězí maso bývá charakteristicky tužší než jiné druhy masa. Nicméně v papiňáku si s ním snadno poradíte. Měkké bude už za 20 až 30 minut. Zároveň si zachová šťavnatost.
Tento způsob přípravy využijete například pro vaření guláše. Hovězí lze ale upravit libovolně, například si v tlakovém hrnci můžete připravit klasickou roštěnou s rýží nebo plátky masa na houbách. Usnadnit si můžete i přípravu klasické svíčkové.
Na co si dát pozor
Kolem Papinova hrnce stále existují některé urputně přežívající mýty. Řada hospodyněk má například obavu z toho, že jim hrnec na plotně bouchne. Moderní tlakové hrnce jsou již vybaveny pojistkami a riziko výbuchu je při správném použití minimální.
Správné použití obnáší především dvě základní poučky:
- Hrnec nepřeplňujte.
- Udržujte tlakovou pojistku čistou.
Poněkud „zrádné“ je maximální množství hlavně u potravin, které vařením nabudou na objemu, například u hrachu. Jinak stačí dbát na maximální množství, které vám naznačila ryska, jež v hrnci najdete.
V čistotě udržujte pečlivě hlavně těsnění a ventily. A pozor na koření. Pokud použijete například bazalku či jiné koření typické drobnými kousky, vložte je například do sáčku. Také tyto částečky mohou ventil ucpat.