Jídlo a pití

Jak dlouho udit klobásy

Jak dlouho udit klobásy

Přestože mnoho lidí v dnešní době upouští od tradičních zabíjaček, uzené klobásy si po domácku připravuje stále více z nich. Důvodem je především dostupnost moderních technologií (včetně elektrických udíren s jednoduchým provozem) a stále rostoucí zájem o vlastní produkty, u nichž lze kontrolovat proces zpracování. Klobásy se obvykle vyrábí ze směsi nahrubo namletého hovězího a vepřového masa a koření – existuje nespočet receptů, které lze využít.

Příprava a proces uzení

Příprava klobás nepředstavuje výrazně složitý kulinářský výkon, je však vhodné se orientovat na kvalitní maso a zvolit nějaký ověřený recept, který můžete postupně zdokonalovat. Standardně se používá větší podíl vepřového masa (označovaného jako vložka) a hovězí maso (prát), které směs spojuje do jednolitého celku. Maso je mleté nahrubo a současně, poté se dochutí česnekem, solí, pepřem a dalšími kořeninami a nacpe se do střívka. Samotné uzení je pak možné realizovat třemi způsoby, přičemž teplota a délka uzení závisí právě na zvoleném procesu:

Způsob uzeníPopis uzení
uzení studeným kouřempři teplotě přibližně 30 °C a trvá několik dnů
uzení teplým kouřempři teplotě 60 °C (uvádí se ovšem také horní hranice 80 °C), uzení pak může trvat minimálně 3-5 hodin a maximálně až 15 hodin
uzení horkým kouřempři teplotě kolem 100 °C (dochází v podstatě k uvaření klobásy), jedná se o nejkratší způsob přípravy, při kterém se ztrácí chuť vyuzení

Někdy se uzení kombinuje také s ponořením do vodní lázně, jehož cílem je dosáhnout úplného provaření masa.

Co k uzení klobás potřebujete

Klobásy se udí ve speciálním zařízení – udírně. Aktuálně jsou nejčastěji využívány tzv. zahradní udírny, které si řada lidí pořizuje jako doplněk zahradního vybavení, jež umožňuje přípravu celého spektra pokrmů včetně ohřevu. Zahradní udírny jsou k dostání v různých variantách, co se týče rozměrů a materiálového provedení, ale především tepelného zdroje, jehož specifika obvykle ovlivňují výslednou chuť klobás (uzení na přírodním palivu dodává pokrmu obvykle trochu jinou chuť než při využití elektrické energie).