Jídlo a pití

Jak dlouho se peče sekaná

Jak dlouho se peče sekaná

Sekaná je v tuzemsku velmi oblíbeným jídlem a recepty k její přípravě se mohou často lišit podle individuálních zvyklostí. Proto může být poměrně složitým úkolem obecně určit správnou dobu její přípravy. V následujícím článku se vám pokusíme nabídnout odpověď na otázku, jak dlouho se peče sekaná, abyste dosáhli co možná nejlepšího výsledku na svém talíři.

Záleží na teplotě pečení

Hned na začátek je samozřejmě nutné uvést, že doba pečení se bude odvíjet od toho, jakou teplotu v troubě navolíte. V receptech se můžete setkat s doporučením péct maso na 120, ale i 220 stupňů. Obvykle však platí, že nejlepší variantou je teplotu regulovat podle stavu, ve kterém se pokrm aktuálně nachází. Často se například používá metoda, kdy po upečení středu zvýšíte na zhruba dalších patnáct minut teplotu, aby došlo i k dopečení vrchní kůrky.

Pokud nebudete správně reagovat na aktuální stav masa v troubě, může dojít k rozpadnutí sekané nebo jejímu vysušení, což se samozřejmě negativně podepisuje na výsledné chuti pokrmu.

Mohlo by vás také zajímat: Přílohy k lososu

Doba se v různých receptech může lišit

Z výše uvedeného mimo jiné vyplývá, že samotná doba pečení sekané je značně individuální. Dle receptů dostupných na internetu je možné konstatovat, že obecně se doba pro přípravu sekané pohybuje kolem 45-60 minut. Pokud využijete zmíněnou metodu regulace teploty, můžete přistoupit například k rozložení, kdy pečete maso 20 minut na 120 stupňů a v momentě, kdy je zevnitř propečené, přidáte na několik minut teplotu aby došlo k dopečení povrchu.

Zdroj: howtocook.com