Jídlo

Hrachová kaše Pohlreich

Hrachová kaše Pohlreich

Zdeněk Pohlreich patří k legendám české gastronomie. Jeho recepty zná velmi dobře i laická veřejnost. Víte, jak připravit podle jeho receptu tu nejlepší hrachovou kaši?

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hrachu
  • 1 jarní cibulka nebo petržel
  • mléko
  • sůl

Na jíšku:

  • máslo
  • 1 lžíce hladké mouky 

Postup

KrokPopis
1.Hrách se běžně ponechává namočený přes noc. V téže vodě, ve které jste ho máčeli, nechte následně luštěninu vařit, a to cca po dobu 1 až 1,5 hodiny. Měla by mít měkkou konzistenci. Na kaši je však výhodnější použít hrách loupaný půlený, což je klasický hrách suchý, který je ovšem zbavený slupky. Ten se předem namáčet nemusí, stačí ho propláchnout a do kašovité konzistence se ochotně rozpadne prakticky sám. V této podobě stačí hrachu cca 30 minut vaření.
2.Následně ve vhodném hrnci připravíme světlou jíšku. Správný poměr surovin je 1:1, tedy na jednu lžici másla potřebujeme 1 lžici mouky. Do zahřátého tuku vsypeme mouku a na středně silném plameni cca 1 minutu mícháme.
3.Jíšku zředíme mlékem a přidáme do směsi uvařený hrách. Rozmícháme a podle chuti dosolíme. Před podáváním lze dále ještě kaši rozmixovat, čímž získá jemnější konzistenci.
4.Pro dochucení můžeme použít jarní cibulku nebo petržel. Velmi často se též používá dochucení osmaženou cibulkou. Některé recepty rovněž doporučují k hrachové kaši přidat česnek a lahůdkové droždí.

Žlutý nebo zelený hrách

Začínající nebo méně zkušenou hospodyni může zarazit to, že v obchodě lze najít hrách ve dvou podobách: žlutý nebo zelený.

Někteří upřednostňují právě kvůli výraznější barvě, která se promítne i do výsledného pokrmu, hrát žlutý. Nicméně jeho zelený protějšek je zase o něco sladší. Co se týče nutričního hlediska, jsou obě podoby rovnocenné.

Z hlediska obávaného nadýmání taktéž nezáleží na barvě hrachu, důležité je především to, zda byl zbaven slupek, které jsou za tento problém zodpovědné.