Rajče jedlé je rostlina z čeledi lilkovitých. Jeho plody jsou bobule, které se nazývají rajčata a patří mezi plodovou zeleninu.
Patří mezi oblíbené suroviny, které zejména v létě a počátkem podzimu vydatně plné tuzemské talíře. Pěstování rajčat navíc není nijak zvlášť náročné. Dobře se jim daří nejen na zahrádkách, ale i na balkonech. Tu „svou“ odrůdu si navíc díky značné rozmanitosti najde prakticky každý. K nejznámějším u nás pěstovaným patří zejména Tornádo F1 a Start F1. Které další jsou oblíbené pro sladkou chuť?
- Rajčata jsou nenáročnými rostlinami vhodnými pro amatérské pěstování.
- K nejsladším odrůdám patří Zlatava, Goldkrone, Jahodo, Charmant F1 nebo Radana.
Zlatava
Zlatava je rajče poutající pozornost svým charakteristickým vzhledem. Jeho slupka je oranžová, dužina uvnitř však červená. Jde o tyčkovou odrůdu, která je populární pro svou výnosnost. Středně velké plody mají sladkou chuť, pro kterou se hodí do salátů i omáček.
Goldkrone
Jde o netradičně zbarvené žluté rajče. Kulaté plody jsou malé a jsou typické svou šťavnatostí a velmi sladkou chutí. Jedná se o tyčkové rajče, raná odrůda je ceněná mezi pěstiteli pro svou výnosnost. Tato rajčata se hodí k přímé konzumaci, vhodná jsou i na ozdobení pokrmu.
Rajčata potřebují pravidelnou zálivku. Kapková závlaha vám zajistí pravidelnou zálivku, i když budete na dovolené.
Jahodo
Rajče Jahodo patří mezi tyčkové rané odrůdy. Na pohled vypadá jako klasické červené rajče, ale je typické malými plody. Svým tvarem připomínají jahodu a odtud i jejich pojmenování. Zaujmou i výtečnou sladkou chutí. Proto se doporučují pro přímou konzumaci.
Charmant F1
Hybridní tyčková odrůda se řadí k těm velmi výnosným. Zařazena je mezi polorané odrůdy vhodné pěstování na balkoně, ve skleníku i na zahradě. Plody jsou malé, mají kulatý tvar a klasickou červenou barvu. Jejich výhodou je právě i velmi sladká chuť. Konzumují se hlavně přímo.
Rajče Radana zařazujeme mezi polorané tyčkové odrůdy. Vhodné je pro venkovní pěstování, přičemž růst je poměrně bujný. Plody jsou červené a svým tvarem připomínají malé hruštičky. Pro jejich sladkou chuť je lze doporučit především na přímou konzumaci, případně na ozdobu pokrmů.