Co na oslavu místo chlebíčků

Obložené chlebíčky platí za neodmyslitelnou součást mnoha rodinných i jiných oslav. Jde o národní specialitu, vůbec první chlebíček pocházel z Prahy. Na počátku 20. století ho vytvořil slavný lahůdkář Jan Pauker. Od té doby si chlebíčky vydobyly v české gastronomii specifické postavení.

Pokud jim zrovna neholdujete, můžete slavnostní tabuli připravit i jinak. Které slané alternativy pohoštění lze rovněž vyzkoušet?

  • Pohoštění volte podle chutí svých hostů a také podle toho, zda má jít o drobné občerstvení nebo plnohodnotné jídlo.
  • Hodí se jednohubky, šunková rolka, saláty a pomazánky, případně obložená mísa.

Jednohubky

Jsou na vás klasické chlebíčky příliš velké a upřednostnili byste menší pohoštění, které je zkrátka „tak akorát“ na jedno sousto? Vhodnou volbou mohou být i tradiční jednohubky.

Co na ně dát? Hosty určitě potěší dobře známá česneková pomazánka. Použít však můžete i tvaroh či jiný základ a na něj moderní suroviny, jako je avokádo či sušená rajčata. Jednohubky nemusejí navíc vůbec mít podobu nakrájeného pečiva, které něčím namažete. Do podoby drobného občerstvení lze upravit například hermelín s hroznovým vínem, červenou řepu s kozím sýrem a další neotřelé kombinace.

Šunková rolka

Šunková rolka s křenovou pěnou patří k retro klasice, která se opět vrací s velkou slávou na tuzemské stoly. Klíčem k úspěchu je použití kvalitních surovin. Nešetřete na šunce a kupte tučnou smetanu.

Její příprava je dále velmi jednoduchá: Nastrouhejte si křen a přidejte k němu pár kapek citronu. Ze smetany ke šlehání vyšlehejte šlehačku, kterou smícháte s křenem. Podle vkusu ochuťte, lze i dosolit, přidat pepř i cukr. Natřete na šunku a zatočte.

Obložená mísa

Nemáte času nazbyt, protože hosté jsou už skoro za dveřmi? Obložené mísy jsou velmi jednoduché a zároveň variabilní.

Rozhodnout se hlavně musíme ohledně toho, zda se návštěva z připravených mís má najíst nebo budou určeny k decentnímu „uzobávání“. V prvním případě můžete na mísu vložit i malé řízečky či sekanou. Jinak nezklame klasika v podobě vajíčka, salámu či okurky. A nezapomeňte na dostatek zeleniny.

Saláty a pomazánky

Saláty a pomazánky mohou prakticky suplovat chlebíčky, avšak tentokrát ve variantě, kdy hostům nabídnete pečivo, na které si budou moci sami namazat, co jim vyhovuje.

Chybět tak nemusí tradiční vlašský salát, ale i odlehčené alternativy, jako je například hummus. Nic nezkazíte pomazánkou vajíčkovou, hermelínovou či tou vyrobenou z uzeného lososa. Hitem posledních let je i mrkvová.