Uzení klobás patří mezi oblíbené aktivity chalupářů, chatařů a majitelů zahrádek. Co je na této činnosti tak láká? S největší pravděpodobností je to chutný a voňavý výsledek. Tomu však předchází celá řada činností – shánění vhodného masa a ingrediencí, příprava klobás a pak teprve následuje jejich uzení. Druhou variantou je pak koupení klobás hotových a pak už stačí je jen nechat vyudit. Aby však byl výsledek dokonalý, je potřeba dát pozor na chyby při uzení klobás. Jaké jsou ty nejčastější? Tady je jejich seznam:
- nevhodná kombinace masa a dalších ingrediencí
- nesprávně zvolená teplota a doba uzení
- špatný výběr dřeva
- netrpělivost
Nevhodná kombinace masa a dalších ingrediencí
Chcete-li si základ pro klobásy připravovat sami, je potřeba vybrat vhodné druhy masa a zkombinovat je s ostatními ingrediencemi. Maso by mělo být kvalitní a především čerstvé. Také je potřeba dodržet poměr mezi tučnými a libovými kousky masa. Jinak bude výsledek suchý nebo naopak zase tučný. Po pomletí je potřeba maso dobře promíchat a přidat do něj vhodné množství soli a koření. Zkušení uzenáři mají své osvědčené a ozkoušené recepty, které neradi prozrazují.
Mohlo by vás také zajímat: Slané pohoštění do práce
Nesprávně zvolená teplota a doba uzení
Teplota by se měla pohybovat kolem 60ºC. Pokud na malou chvíli bude o něco vyšší, nic se nestane. Bude-li ovšem vyšší po delší dobu, můžete klobásy spálit. Také doba uzení hraje svoji roli. Oba faktory jsou závislé na druhu masa:
Druh masa | Teplota | Doba uzení |
vepřové maso | 55 °C | 120 minut |
jehněčí maso | 55 °C | 120 minut |
hovězí maso | 55 °C | 120 minut |
drůbeží maso | 58 °C, | 80 minut |
Každý druh masa musí projít základní tepelnou úpravou. Jak dlouhou pak ještě budete udit, záleží jen na vás.
Špatný výběr dřeva
Druh dřeva | Druh masa |
dub – běžný druh dřeva, lze jej míchat i s jinými druhy. | hovězí maso |
hickory – nejlepší druh dřeva vhodný pro uzení. | divočina, hovězí, vepřové, kuřecí |
jabloň – můžete jej míchat s dubem. | kuřecí, vepřové |
olše – dodá masu jemnou chuť. | hovězí, jehněčí, kachní |
Netrpělivost
Uzení masa má svůj čas. Je to pomalý proces, který se nedá nijak zkrátit. Pokud zvýšíte teplotu v domnění, že proces urychlíte, uděláte chybu. Výsledek pak nebude takový, jaký by měl být. Chcete-li si na klobáskách pochutnat, obrňte se trpělivostí. Pokud neuděláte zásadní chyby při uzení klobás, můžete se těšit na chutný výsledek své práce.
Zdroj: Scrambledchefs.com