Jídlo a pití

Chyby při uzení klobás

Chyby při uzení klobás

Uzení klobás patří mezi oblíbené aktivity chalupářů, chatařů a majitelů zahrádek. Co je na této činnosti tak láká? S největší pravděpodobností je to chutný a voňavý výsledek. Tomu však předchází celá řada činností – shánění vhodného masa a ingrediencí, příprava klobás a pak teprve následuje jejich uzení. Druhou variantou je pak koupení klobás hotových a pak už stačí je jen nechat vyudit. Aby však byl výsledek dokonalý, je potřeba dát pozor na chyby při uzení klobás. Jaké jsou ty nejčastější? Tady je jejich seznam:

  • nevhodná kombinace masa a dalších ingrediencí
  • nesprávně zvolená teplota a doba uzení
  • špatný výběr dřeva
  • netrpělivost

Nevhodná kombinace masa a dalších ingrediencí

Chcete-li si základ pro klobásy připravovat sami, je potřeba vybrat vhodné druhy masa a zkombinovat je s ostatními ingrediencemi. Maso by mělo být kvalitní a především čerstvé. Také je potřeba dodržet poměr mezi tučnými a libovými kousky masa. Jinak bude výsledek suchý nebo naopak zase tučný. Po pomletí je potřeba maso dobře promíchat a přidat do něj vhodné množství soli a koření. Zkušení uzenáři mají své osvědčené a ozkoušené recepty, které neradi prozrazují.

Mohlo by vás také zajímat: Slané pohoštění do práce

Nesprávně zvolená teplota a doba uzení

Teplota by se měla pohybovat kolem 60ºC. Pokud na malou chvíli bude o něco vyšší, nic se nestane. Bude-li ovšem vyšší po delší dobu, můžete klobásy spálit. Také doba uzení hraje svoji roli. Oba faktory jsou závislé na druhu masa:

Druh masaTeplotaDoba uzení
vepřové maso55 °C120 minut
jehněčí maso55 °C120 minut
hovězí maso55 °C120 minut
drůbeží maso58 °C,80 minut

Každý druh masa musí projít základní tepelnou úpravou. Jak dlouhou pak ještě budete udit, záleží jen na vás.

Špatný výběr dřeva

Druh dřevaDruh masa
dub – běžný druh dřeva, lze jej míchat i s jinými druhy.hovězí maso
hickory – nejlepší druh dřeva vhodný pro uzení.divočina, hovězí, vepřové, kuřecí
jabloň – můžete jej míchat s dubem.kuřecí, vepřové
olše – dodá masu jemnou chuť.hovězí, jehněčí, kachní

Netrpělivost

Uzení masa má svůj čas. Je to pomalý proces, který se nedá nijak zkrátit. Pokud zvýšíte teplotu v domnění, že proces urychlíte, uděláte chybu. Výsledek pak nebude takový, jaký by měl být. Chcete-li si na klobáskách pochutnat, obrňte se trpělivostí. Pokud neuděláte zásadní chyby při uzení klobás, můžete se těšit na chutný výsledek své práce.

Zdroj: Scrambledchefs.com