Celestýnské nudle jsou bezpochyby velmi oblíbenou zavářkou do polévky, která se používá v celé řadě variant v různých domácnostech. Lidem chutnají, aniž by zamýšleli nad jejich původem a vznikem, který je také velmi zajímavý. Důkazem je následující text.

Název nudlí je odvozen od jména milenky lyonského kuchaře

Někdy se je možné v odborné literatuře setkat s mylným tvrzením, že celestýnské nudle jsou odvozeny od poustevnického řádu celestinů. Navzdory tomu, že výraz celeste je možné překládat jako nebeský, což by zdůvodňovalo božskou chuť celestýnských nudlí, tomu tak není. Jejich název je odvozen od jména dívky Célestine, která byla milenkou mladého lyonského kuchaře, jenž je označován za autora receptu.

Celestýnské a fritátové nudle

S celestýnskými nudlemi se bylo v kuchařkách možné setkat poprvé na přelomu 19. a 20. století. Nápadná je jejich podobnost s takzvanými fritátovými nudlemi, když oboje spojuje palačinka v pánvi, rozdíl je v tom, co se s ní stane do okamžiku, než se ocitne na talíři s polévkou.

Hlavní rozdíly mezi celestýnskými a fritátovými nudlemi

Jaké jsou zásadní odlišnosti mezi celestýnskými a fritátovými nudlemi, na nichž se shodují respektované kuchařské autority? Jedná se o rozdíly v tenkosti a opečenosti.

  • U celestýnských nudlí se palačinka rozkrájí na 4-5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky, kdežto u fritátových nudlí je palačinka rozkrájena také na 5 cm dlouhé, ale pouze 2-3 mm široké proužky.
  • Celestýnské nudle se před podáváním vkládají do vývarové polévky, zatímco fritátové se usmaží v tuku, takže po vychladnutí z nich je křupavá vložka do polévky, která se tam přidává bezprostředně před podáním.

Celestýnské nudle patří do polévky až bezprostředně před konzumací

S celestýnskými nudlemi je spojena i specifická kultura stolování. Pokud má být gastronomický zážitek co nejpůvodnější, musí být vloženy do talíře a zality polévkou až těsně před samotným podáváním. Pokud existuje předpoklad, že se stolovníci s konzumací z nějakého důvodu opozdí kupříkladu kvůli slavnostnímu projevu, je lepší je servírovat zvlášť, aby se obsloužil každý sám.

Další články