Jídlo

Avokádová pomazánka Pohlreich

Avokádová pomazánka Pohlreich

Šéfkuchař, popularizátor gastronomie a známá televizní osobnost Zdeněk Pohlreich na svém kontě má celou řadu zajímavých receptů. Už jste vyzkoušeli avokádovou pomazánku?

Co budeme potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ limetky
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup přípravy:

KrokPostup
1.Avokádo rozřízněte podélně a vyjměte pecku. Vydlabejte vnitřek a přesuňte do misky, kde dužinu rozmačkáte.
2.Omyjte a rozkrojte limetku. Vezměte polovinu limetky a několika kapkami šťávy dochuťte rozmačkané avokádo. Přidejte do směsi prolisovaný stroužek česneku. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Vzniklou směs rozmixujte dohladka.
3.Výchozí recept lze dále variovat. Přidat můžete například lžičku hořčice, případně podle chuti na dochucení i chilli. Tradiční guacamole vyžaduje mořskou sůl, pepř, loupaná nakrájená rajčata, čerstvé chili papričky, cibuli, česnek, čerstvé listy koriandru a limetkovou šťávu.
4.Avokádovou pomazánku můžeme v ledničce uchovávat až 3 dny. Nicméně nejlepší je čerstvá, proto ji konzumujeme nejlépe ihned.

Avokádová pomazánka – hit moderní doby?

Avokádo zařazujeme mezi ovoce. Plod stromu hruškovce přelahodného se stal hitem především na sociálních sítích.

Jeho konzumace má výhodu především ve vysokém obsahu vitamínů a minerálů. Z těch nejdůležitějších jmenujme alespoň vitamín K1, vitamín B9, vitamín C, vitamín B5, draslík, vitamin B6, vitamin E, hořčík a mangan. Ceněné je toto ovoce rovněž pro vysoký podíl vlákniny.

Avokádo je sice poměrně tučné, nicméně obsahuje mononenasycené tuky, které se považují za „zdravé“. Ty dobře zasycují, velmi dobře se tak slučují dokonce i s dietním jídelníčkem.

Tyto plody byste tak určitě měli zařadit i do své kuchyně. Připravit se z nich dá celá řada skvělých receptů. Jedním z těch nejjednoduších, ale stále velmi zajímavých, je rozhodně avokádová pomazánka. Jak na ni?