Aperol je oblíbeným nápojem typickým svou oranžovočervenou barvu i ovocnou, lehce hořkou chutí. Jak se podává a v jakém poměru ho míchat?
Jak připravit Aperol Spritz
Evergreenem je zejména Aperol Spritz, původně opět italský drink kombinující Aperol s proseccem, což je bílé šumivé víno. Tradičně recepty uvádějí následující poměry:
Množství | Surovina |
---|---|
3 díly | prosecco |
2 díly | aperol |
1 díl | soda |
libovolně | led |
1 plátek | pomeranč |
Do přesného dávkování lze převést výše uvedený recept takto: Jedním dílem se přesněji rozumí 20 ml, což znamená, že ve výchozím receptu je obsaženo 60 ml prosecca, 40 ml aperolu a 20 ml perlivé vody. Tyto hodnoty lze však samozřejmě variovat podle toho, jaký objem sklenic máme k dispozici.
Správný postup je následující: Vysokou sklenici vhodnou na víno do dvou třetin doplníme ledem, který zalijeme sodou a proseccem. Teprve poté dolijeme Aperol a ozdobíme plátkem pomeranče. Recepty radí dolévat kroužovým pohybem, tím dojde ke spojení všech surovin.
Co je Aperol
Aperol zařazujeme mezi kořeněné bittery. Vyroben je na bázi lihu z hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin a barviv.
Jedná se o nápoj, který vznikl v Itálii v období první světové války. Stojí za ním rodinný podnik Barbieri vlastněný dvěma bratry. Ti výrobnu likérů zdědili po svém otci. Šlo o značku s tradicí už od roku 1880, kterou se sourozenci Luigi a Silvio rozhodli udržet naživu a s dnes celosvětově slavným Aperolem se jim to rozhodně povedlo.
Samotný název Aperol však nemá nic společného s původní domovinou, pochází z francouzštiny. Silvio si totiž vzpomněl, jak za svého pařížského pobytu na Champs-Élysées slýchával volání: „Aperò!“ Právě francouzské označení aperitivu dalo mimořádně populárnímu drinku pojmenování.
Aperol je určen k samostatné konzumaci, ale i k míchání drinků. Jeho výraznou sladkost umí totiž přidání dalších přísad zmírnit. Zároveň ho jako vyhledávanou přísadu do koktejlů předurčuje nízký obsah alkoholu, který činí pouze 11 %.