Vánoční perníčky jako od babičky

Když se řeknou Vánoce, představíme si bramborový salát, kapra, vůni jehličí, šustění balicího papíru nebo třeba právě chuť domácího cukroví. Někdo peče více druhů, někdo méně, někdo dokonce cukroví nepeče vůbec, ale všichni ho máme rádi. Jednou z nejtypičtějších vánočních pochoutek jsou určitě perníčky. Ale jak to tak bývá, ne na všech návštěvách si na nich pochutnáme, protože v každé rodině najdeme trochu jinak upravený recept. My vám ale přinášíme návod na takové perníčky, o kterých se vám bude zdát ještě do dalších Vánoc.

INGREDIENCE NA TĚSTO

  • 1/4 melty
  • 1/4 kg másla nebo Hery
  • 30 dkg medu
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg žitné mouky
  • 1/2 kg hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce sody
  • 2 lžíce koření na perníčky

Všechny ingredience smícháme dohromady tak, až z nich vznikne tuhé těsto. To přes noc necháme vychladit v lednici, aby se nám s ním dobře pracovalo. Těsto potom rozválíme po jednotlivých částech a vykrajujeme pomocí formiček různé vánoční motivy. Perníčky dáváme péct do trouby rozehřáté na 200°C. Až se nám zdají téměř hotové, vyndáme plech z trouby, všechny perníčky jemně potřeme vajíčkem a potom na chvíli do trouby zase vrátíme a dopečeme do zlatova.

TIP: Aby nám perníčky vydržely dlouho měkké, přidáme do krabičky nebo jiné nádoby, ve které je skladujeme, nakrájené jablko. Perníčky pak krásně voní a nikdo si na nich nevyláme zuby.