Vánoční cukroví

Chtěli byste letos obměnit vánoční jídelníček a naučit se nové druhy cukroví? Nebo  jste cukroví nikdy nepekli, chystáte se na vaši pečící premiéru a nevíte, které druhy jsou pro vás tou správnou variantou? Pak je tento článek přesně pro vás! Přinášíme vám recepty na dva lahodné vánoční pamlsky, které nejsou časově náročné a zvládne je každý z vás.

VÍDEŇSKÁ KOLEČKA

Kakaová kolečka plněná marmeládou se hodí téměř ke všem příležitostem, nejen ke štědrovečerní tabuli. Jsou lehká jak na výrobu, tak do žaludku, zvláště když si k nim dáme nějaký ten dobrý čaj.

 

Co budeme potřebovat?

  • 275 g másla
  • 125 g másla
  • 1/2 lžíce skořice
  • 4 lžíce mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • marmeláda

Jak na to?

Nejdřív musíme samozřejmě připravit těsto. Nachystáme si šlehač a jdeme na to. Nejprve asi půl minuty šleháme jen samotné máslo a teprve pak do něj přidáme ostatní suroviny – mletý cukr, skořici a mléko. V druhé míse smícháme dohromady polohrubou mouku, kakao a postupně po lžičkách přidáváme do těsta. Jakmile máme hmotu našlehanou, nachystáme plech a můžeme začít vyrábět kolečka. Na to použijeme zdobící sáček, který nám pomůže vytvořit taková, která budou mít průměr 2 cm. Pečeme v troubě rozehřáté asi na 180°C zhruba 15 minut. Kolečka poté necháme vychladnout a slepujeme naší oblíbenou marmeládou.

VIŠŇOVÉ PRALINKY

Čokoládová lahůdka s kousky višní se vám hned při prvním nakousnutí rozplyne na jazyku. Pralinky navíc nepečeme, ale pouze necháme vychladit, čímž je jejich příprava i časově nenáročná.

Co budeme potřebovat?

  • 100 g sušených višní (můžeme nahradit třešněmi)
  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci griotky (můžeme nahradit vanilkovým extraktem)

Jak na to?

Sušené višně či třešně nasekáme na velmi jemné kousky. Hořkou čokoládou také rozlámeme na několik kousků – nemusí být ovšem tak malé. Smetanu dáme do hrnce a vaříme tak dlouho, dokud nezačne vřít. Poté ji odděláme z plotny, přidáme hořkou čokoládu a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí a nevznikne čokoládová hmota. Další postup je také jednoduchý. Přidáme na kousíčky nasekané višně, griotku a celou směs dáme na hodinku chladit do lednice. Mezitím si nastrouháme mléčnou čokoládu na jemné hoblinky. Po hodině čokoládovou hmotu vyndáme z lednice a pomocí malé kávové lžičky tvarujeme kuličky, které obalíme v najemno nastrouhané mléčné čokoládě. Potom už jen dáme do chladu a máme hotovo.