Vánoční cukroví

Chtěli byste letos obměnit vánoční jídelníček a naučit se nové druhy cukroví? Nebo  jste cukroví nikdy nepekli, chystáte se na vaši pečící premiéru a nevíte, které druhy jsou pro vás tou správnou variantou? Pak je tento článek přesně pro vás! Přinášíme vám recepty na dva lahodné vánoční pamlsky, které nejsou časově náročné a zvládne je každý z vás. Kromě těchto receptů je na internetu možné také najít spousty receptů na různé druhy cukroví.

VÍDEŇSKÁ KOLEČKA

Kakaová kolečka plněná marmeládou se hodí téměř ke všem příležitostem, nejen ke štědrovečerní tabuli. Jsou lehká jak na výrobu, tak do žaludku, zvláště když si k nim dáme nějaký ten dobrý čaj.

 

Co budeme potřebovat?

  • 275 g másla
  • 125 g másla
  • 1/2 lžíce skořice
  • 4 lžíce mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • marmeláda

Jak na to?

Nejdřív musíme samozřejmě připravit těsto. Nachystáme si šlehač a jdeme na to. Nejprve asi půl minuty šleháme jen samotné máslo a teprve pak do něj přidáme ostatní suroviny – mletý cukr, skořici a mléko. V druhé míse smícháme dohromady polohrubou mouku, kakao a postupně po lžičkách přidáváme do těsta. Jakmile máme hmotu našlehanou, nachystáme plech a můžeme začít vyrábět kolečka. Na to použijeme zdobící sáček, který nám pomůže vytvořit taková, která budou mít průměr 2 cm. Pečeme v troubě rozehřáté asi na 180°C zhruba 15 minut. Kolečka poté necháme vychladnout a slepujeme naší oblíbenou marmeládou.

VIŠŇOVÉ PRALINKY

Čokoládová lahůdka s kousky višní se vám hned při prvním nakousnutí rozplyne na jazyku. Pralinky navíc nepečeme, ale pouze necháme vychladit, čímž je jejich příprava i časově nenáročná.

Co budeme potřebovat?

  • 100 g sušených višní (můžeme nahradit třešněmi)
  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci griotky (můžeme nahradit vanilkovým extraktem)

Jak na to?

Sušené višně či třešně nasekáme na velmi jemné kousky. Hořkou čokoládou také rozlámeme na několik kousků – nemusí být ovšem tak malé. Smetanu dáme do hrnce a vaříme tak dlouho, dokud nezačne vřít. Poté ji odděláme z plotny, přidáme hořkou čokoládu a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí a nevznikne čokoládová hmota. Další postup je také jednoduchý. Přidáme na kousíčky nasekané višně, griotku a celou směs dáme na hodinku chladit do lednice. Mezitím si nastrouháme mléčnou čokoládu na jemné hoblinky. Po hodině čokoládovou hmotu vyndáme z lednice a pomocí malé kávové lžičky tvarujeme kuličky, které obalíme v najemno nastrouhané mléčné čokoládě. Potom už jen dáme do chladu a máme hotovo.