Zdravá snídaně jako základ dne

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Správně zvolené potraviny nastartují váš metabolismus, dodají potřebnou energii a nebudete se hned po ránu cítit unavení. Každý z náš už jistě někdy slyšel, že vynechávání snídaně vede k obezitě a kdo by tomu chtěl jít dobrovolně naproti?

Bílé pečivo s vrstvou másla a plátkem eidamu které zapíjíte přeslazenou kávou, zatímco si ve spěchu zavazujete tkaničky a přemlouváte výtah, aby trochu pohnul, jistě není to pravé ořechové. Důležité je nejenom snídat, ale především vědět, co snídáte. Že nemáte brzká rána v lásce? Tak se je pojďte naučit mít rádi a uvidíte, že pro vás vstávání začne být daleko příjemnější.

Zkuste si někdy nařídit budík o půl hodiny dříve, po ranní hygieně si sednout ke stolu a v klidu se nasnídat. Bydlíte-li s rodinou, pak si zkuste čas rozvrhnout tak, abyste se ráno sešli u stolu, spolu se najedli a popovídali si, co vás dnes čeká. Bydlíte sami? Nevadí, zapněte si rádio, vezměte do ruky časopis nebo noviny a přečtěte si, co je nového. Vyhraďte si ranní půlhodinu pro sebe a uvidíte, že pak půjdete do práce nebo do školy s úsměvem.

Na zdravé snídani si nejen pochutnáte, ale také vám za ní vaše tělo jednou poděkuje. Zdraví máme jen jedno, a proto je potřeba o naše tělo pečovat, vážit si ho a dopřávat mu jen to nejlepší. Ono to pozná a vše se nám jednou vrátí. Ať už to dobré nebo špatné.

Důležité je, aby snídaně obsahovala všechny tři základní živiny. Tedy bílkoviny, sacharidy i tuky. Dobré je přidat také ovoce nebo zeleninu, která by měla být součástí každého jídla. Záleží na vás, jestli máte radši sladkou snídani nebo slanou. Pokud zvolíte správné potraviny, můžete volit kombinace podle vaší chuti.

Nezapomínejte ani na pitný režim. Zkuste někdy vyměnit kávu za zelený nebo bylinkový čaj, který je zdravější a navíc, na rozdíl od kávy, neodvodňuje. Pokud máte po ránu radši studené nápoje, pak si dejte sklenici vody s citronem nebo 100 % džus.

Pokud hledáte inspiraci, přečtěte si následující tři typy na zdravou a chutnou snídani.

Banánové lívance s ovesnými vločkami

Ingredience (na jednu porci)

  • 1 zralejší banán
  • 1 vajíčko
  • 20 g špaldové mouky
  • 40 g ovesných vloček
  • 100 ml mléka
  • 1 lzíce třtinového cukru
  • 0,5 kypřícího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • bílý jogurt řeckého typu
  • domácí marmeláda
  • banán nebo jiné ovoce, oříšky
  • kokosový olej

Smíchejte rozmačkaný banán, vajíčko, špaldovou mouku, ovesné vločky, třtinový cukr, sůl, kypřící prášek do pečiva a mléko a vytvoříme z něj těsto, které by nemělo být příliš řídké. Na pánvi si rozehřejeme trochu kokosového oleje a lívance z obou stran osmažíme. Položíme je na papírový ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk a můžeme servírovat na talíř. Lívance ozdobíme řeckým jogurtem, domácí marmeládou dle chuti a můžeme přidat nějaké ovoce nebo oříšky.

Řecký jogurt s domácí granolou

Ingredience (na jednu porci)

  • 50 g ovesných vloček
  • 20 g kešu oříšků
  • 10 g mandlí
  • 10 g para ořechů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 100 g řeckého bílého jogurtu
  • ovoce dle vlastního výběru

Opražíme ovesné vločky na kokosovém oleji a po dvou minutách přidáme nasekané oříšky. Vše zakapeme medem nebo javorovým sirupem a dobře promícháme. Potom přidáme sušené brusinky a chvíli necháme směs opražit, aby byla granola křupavá. Do misky dáme řecký jogurt, posypeme granolou a přidáme oblíbené čerstvé ovoce.

Celozrnný chléb s avokádem

Ingredience (na jednu porci)

 

 

  • krajíc celozrnného chleba
  • 0,5 zralejšího avokáda
  • citrón
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • cherry rajčátka

V toustovači rozpečeme krajíc celozrnného chleba. Rozpůlíme avokádo, nožem vyndáme pecku a lžičkou opatrně vyjmeme avokádo ze slupky. Potom ho vidličkou rozmačkáme na chleba, jemně opepříme, osolíme a pokapeme citrónem. Navrch můžeme přidat pár cherry rajčátek.