Cizrna jako moderní luštěnina

Luštěniny jsou kvůli vysokému obsahu bílkovin a vlákniny důležitou složkou potravy, která by měla být součástí jídelníčku každého z nás. Nemusíme však nutně jíst hrachovou kaši nebo čočkovou polévku, která v nás budí nepříjemné vzpomínky na školní jídelnu.

V dnešní době je totiž výběr luštěnin v obchodech mnohem větší, a tak můžeme zvolit i takové, které nám nepřipomínají naše dětství a bolení bříška. Jednou z nich je právě cizrna.

Cizrna neboli římský hrách je populární luštěnina, která potřebuje hodně sluníčka, a tak se pěstuje především ve Středomoří a v Asii. U nás, ve střední Evropě, ji na zahrádkách sice nenajdeme, ale za to čím dál více plní regály supermarketů.

Proč jíst cizrnu

Cizrna je jako každá luštěnina bohatá na bílkoviny, které naše tělo využívá jako základní stavební látku všech orgánů. Bílkoviny pomáhají také odbourávání tuků, takže pokud se snažíme zhubnout, neměla by cizrna v naší dietní stravě chybět.

Tahle luštěnina ale obsahuje také spoustu dalších vitamínů a minerálů, například železo, vápník, hořčík nebo fosfor a je taky důležitým zdrojem vlákniny, která podporuje náš trávicí systém.


Nejznámější pokrmy z cizrny

Hummus

Když řekneme slovo humus, napadnou nás v dnešní době hned dvě věci. První z nich je ta, o které nás učili už na základní škole a díky které nám na zahrádce hezky roste zelenina. Ten druhý, modernější význam slova, souvisí právě s cizrnou. Hummus (tedy ten se dvěma písmeny m) je prakticky pomazánka z cizrny, která není těžká na přípravu a je, především mladší generací, velmi oblíbená.

Ingredience

  • 250 g cizrny (suché, nepředvařené nebo „hotové“ z konzervy)
  • 100 g tahini (sezamová pasta – dá se vyrobit, ale i koupit)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lzičky římského kmínu
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl

Pokud nemáme doma zrovna cizrnu v konzervě, kterou můžeme ihned zpracovat, samotná příprava hummusu nám zabere o něco více času. Suchou cizrnu nejprve přes noc necháme ve vodě nabobtnat, ráno slijeme a dáme vařit do zhruba dvou a půl litru vody. Vaříme do měkka na mírném ohni zhruba hodinu a půl, poté opět slijeme a necháme ještě asi půl hodinky odstát. Pak už je to jednoduché. Všechny ingredience dáme do mixéru, který nám z nich vyrobí jemnou pomazánku. Tu na závěr dochutíme podle našich představ a dáme do lednice.


Falafel

Tradiční egyptský pokrm z cizrny dnes najdeme jak v pouličním rychlém občerstvení, tak i v nějaké té orientální restauraci. Tyhle vegetariánské kuličky však zvládnete vyrobit i sami doma, stačí jen mít ingredience a správný návod.

Ingredience

  • 250 g cizrny (stejně jako u přípravy hummusu, buď suché nebo z konzervy)
  • 1 ks cibule nebo šálek nasekané jarní cibulky
  • 2 lžíce petržele
  • 2-4 stroužky česneku (záleží na vaší chuti)
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • špetka koriandru
  • špetka chilli
  • sůl
  • pepř
  • olej

Stejně jako u přípravy hummusu, necháme suchou cizrnu přes noc nabobtnat ve vodě. Poté opět slijeme, ale tentokrát nevaříme. Cizrnu dáme do mixéru spolu s nasekanou cibulí, česnekem a petrželí a necháme rozmixovat. Do hotové směsi potom přidáme kmín, špetku chilli, špetku koriandru, osolíme, opepříme a dáme na chvíli do lednice.

Asi po dvaceti minutách můžeme začít tvarovat kuličky, které potom dáme do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečeme 15 minut, pak kuličky z obou stran potřeme olejem, otočíme a pečeme dalších 15 minut. Hotový falafel je nejlepší podávat v pita chlebu nebo v toritille.