3 tipy, se kterými si připravíte luxusní kávu i u vás doma

Spousta lidí si myslí, že pokud si chtějí vychutnat opravdu dobrou kávu, musí si pro ni zajít někam do kavárny a nechat si ji připravit od profesionála. Pravda, vyškolení baristi skutečně mají potřebné znalosti, zkušenosti a nástroje k tomu, aby před vás mohli postavit cappuccino nebo latté s krásně nadýchanou pěnou. Když však dojde na chuť samotné kávy, záleží na docela jiných faktorech, které si dnes nastíníme, abyste si mohli stejně lahodnou kávu připravit i sami doma.

Nakupujte kvalitní kávu

Základem každého luxusního jídla jsou kvalitní suroviny a s kávou je to zrovna tak. Jestliže si koupíte nějakou levnou odrůdu kávových zrn, která byla navíc pražená před několika měsíci, nemůžete očekávat nic světového. Jakmile ale jednou zkusíte kvalitní kávu pěstovanou v Brazílii, Peru nebo třeba v Kolumbii – což jsou země, které jsou pěstováním kávy přímo vyhlášené – už nebudete chtít nic jiného. Právě tady jsou totiž pro růst kávovníku nejlepší podmínky, díky čemuž jsou rostliny a jejich plody dobře vyživené, což jim dodává jejich sytou chuť.

Říká se, že naše chuťové pohárky se probouzejí už s čichem. Představte si, že byste si nalili svůj šálek kávy a necítili žádnou vůni. Aroma je zkrátka s chutí velmi úzce provázané a čím je u kávy silnější, tím výraznější je i chuť samotného nápoje. Jak moc vůně si kávová zrna zachovají, se odvíjí především od toho, zda jsou čerstvě pražená. Na internetu najdete široký sortiment kávy a příslušenství k její přípravě. Nejlepší káva se praží každý týden, díky čemuž se můžete spolehnout na to, že dostanete ta nejvoňavější zrna.

Kávová zrna si melte sami

V souvislosti s aromatem je třeba vzít v potaz také to, zda si koupíte kávová zrna celá nebo už namletá. Jestliže totiž chcete docílit toho nejlepšího výsledku, určite byste si domů měli pořídit mlýnek na kávu a zrna si mlít sami – ideálně těsně před tím, než budete kávu připravovat. Čím déle totiž bude káva namletá, tím více vůně ztrácí, a to i v případě, že je dobře zabalená. Ruční mlýnky na kávu jsou zpravidla lepší volbou, protože vám umožňují mít mletí pod kontrolou. Elektrické mlýnky jsou sice pohodlnější, ale často u nich dochází k přepalování zrn, což jim dodává nepříjemnou pachuť.

Zvolte správnou metodu přípravy

Automatické kávovary sice umožňují rychlou a snadnou přípravu kávy, která nevyžaduje prakticky žádnou obsluhu, ale co se týče chuti, tak vám žádný zázrak nenabídne. Kávová zrna v těchto přístrojích dlouho leží, takže opět ztrácejí své aroma, a pokud přístroj nebudete důkladně čistit, mohou se v něm usazovat nečistoty a tvořit plíseň. Proto bude lepší zvolit spíše pákový kávovar, moka konvičku nebo french press. Sice vás příprava kávy bude stát trošku úsilí, ale za to získáte mnohem lepší výsledek.